Now playing

Nightshift

00:00 - 06:00
Luister live

Mosswool is duurzaam groeimedium voor glastuinbouw

Datum: Mar 6, 2019

"Mosswool is duurzaam groeimedium voor glastuinbouw"

De eerste mosswool-productiefaciliteit wordt momenteel opgeleverd en zal binnen dit jaar operationeel zijn. Wat is dit nieuwe groeimedium en waarom is het Finse bedrijf Novarbo Oy er zo enthousiast over?

Volgens Pirita Luolamaa-Vollebregt is het een duurzaam alternatief voor veen, omdat de mosswool binnen twintig jaar terug aangroeit en het product kan worden gecomposteerd.

Het nieuwe product uitproberen
"We willen het testen in zowel onderzoeksomstandigheden als in de praktijk. Daarom wordt er op dit moment zowel bij Tomatoworld als bij Wageningen UR op mosswool geteeld. Na positieve proeven in Finland ben ik erg benieuwd om te zien wat dit gaat brengen, " vertelt Pirita van Novarbo Oy, een bedrijf dat gericht is op de teelt met dit relatief nieuwe product.

Mosswool wordt gemaakt van bolvormig mos, dat volgens een gepatenteerde ecologische methode wordt geoogst. "Mosswool-matten bevatten een combinatie van het mos en de turf, verwerkt tot luchtige teeltmatten die gedurende de gehele teelt hun vorm behouden. Daarna kunnen de matten eenvoudig als groenafval worden verwerkt", vertelt Pirita.

Nieuwe groei
"Het voordeel van dit natuurproduct is dat het levende mos na de oogst weer gaat groeien," legt Pirita uit. "Er blijven voldoende sporen over om nieuw mos te laten hergroeien. Na het oogsten keert het mos binnen enkele jaren terug naar hun oude staat. Dit is dus een duurzaam alternatief voor veen." 

Volgens Pirita bespaart mosswool geld voor de glastuinder, omdat de afvalkosten lager zijn aangezien gebruikte matten samen met gewasresten gecomposteerd kunnen worden. "Maar het allerbelangrijkste is dat mosswool een groeimedium vormt. In de EU-regelgeving staat bijvoorbeeld dat steenwol gevuld met levende wortelmassa niet op een stortplaats mag worden gestort. Na één jaar gebruik is steenwol problematisch afval, dat niet verbrandt of afbreekt.

Mosswool lost dit probleem op omdat het gemakkelijk lokaal kan worden gecomposteerd met de gewasresten of na gebruik kan worden gerecycled, waardoor de verwijderingskosten tot een minimum worden beperkt."

 

Betere productie
Van 2016 - 2018 testte het bedrijf mosswool bij tomaten- en komkommerproducenten in Finland. Pirita deelt hun inzichten: "Telers hebben de traditionele geperste turfmatten en mosswool afgewisseld voor een optimale vergelijking. De resultaten toonden aan dat mosswool nog beter werkt en dat het product geen lange buffertijd nodig heeft. En net als steenwol behoudt mosswool zijn vorm tijdens de teelt.

Ook LUKE, het Finse Instituut voor Natuurlijke Hulpbronnen, voerde vergelijkingsproeven uit tussen steenwol en mosswool in de komkommerteelt. Luolamaa-Vollebregt: "Mosswool heeft een betere productie per vierkante meter laten zien. Dit komt omdat het een bufferend vermogen heeft voor zowel water als meststoffen, de pH in evenwicht brengt en antiseptische eigenschappen heeft."

Met betrekking tot de toekomstplannen van het bedrijf zegt Luolamaa-Vollebregt dat Novarbo nu al uitkijkt naar het einde van 2019 om haar aanwezigheid in Nederland, Duitsland en België te verbeteren. "Ik zal hen hierbij helpen. Ik kom zelf uit Finland en werk al meer dan 20 jaar in de tuinbouw in Nederland. Sinds 2010 run ik mijn eigen bedrijf in Nederland, dat bloemen en planten exporteert naar Finland. Import past goed en ik voel me zeer verbonden met de ecologische waarde van dit product."